Ballet, Why and How? On the Role of Classical Ballet in Dance Education

Door Maaike Bleeker, Maurice Causey, Thom Hecht, Sanna Nordin-Bates, Larry Rhodes, Leda Meredith, Matthew Wyon en vele anderen.

In de eenentwintigste eeuw is klassiek ballet niet langer de enige 'dansprikkel' voor het publiek. Dansliefhebbers van nu worden met dans overladen in films, op televisie, sociale media en iedere straathoek van de stad. De versmelting van dansvormen, van ballet tot Bollywood en 'B-girls', laat zien hoe dans op dit moment wordt beleefd. Welke gevolgen heeft dit voor de dansopleiding? Sinds de komst van moderne choreografen vanaf de jaren 1930 en daaruit voortvloeiend een nieuwe manier van lesgeven vindt er een levendige discussie plaats over de voor- en nadelen van een klassieke balletopleiding voor niet-klassieke dansers. Veel professionele dansopleidingen leiden hun leerlingen op voor hedendaagse dans en/of commerciële dansgroepen. Is ballet nog wel relevant als basistechniek? Is een klassieke scholing essentieel voor dansers die een meer diverse en gevarieerde professionele danscarrière nastreven? En zo ja, waarom en hoe? Een groep gerenommeerde professionals uit het dansvak, wetenschappers, academici en fotografen diept verschillende onderwerpen grondig uit in essays die bedoeld zijn voor reflectie en debat. Hierin worden brede thema's vanuit een historisch, psychologisch en filosofisch perspectief verweven met pedagogische, educatieve en artistieke uitgangspunten. De opzet van het boek is om tot een uitwisseling van gedachten, ideeën en experimenten te komen met het oog op de professionele dansers van de toekomst.

Specificaties
2014, English ISBN 9789491444081 NUR 675
Auteur(s) Maaike Bleeker, Maurice Causey, Thom Hecht, Sanna Nordin-Bates, Larry Rhodes, Leda Meredith, Matthew Wyon en vele anderen.
Design Connie Nijman
Pagina's 192 p.
Afmetingen 17 × 24 cm
Illustraties Ca. 145 z/w en kleur ills.
Bindwijze Hardcover