24 december 2020

Onze lockdown leestips

We hebben een veelbewogen jaar achter de rug. In deze laatste weken waarin we allen veel thuis zullen zijn, zijn we allemaal op zoek naar afleiding om de lange winterdagen te vullen. Of je nu je favorieten herleest of een nieuwe titel aanschaft, een boek is altijd een welkome afleiding.

Bekijk hieronder onze lockdown leestips. Namens het team van ArtEZ Press wensen wij je fijne feestdagen en een goede afsluiting van het jaar!

Designing for Precarious Citizens

Deze pandemie heeft aangetoond dat thuis niet voor iedereen een veilige plek is. Wat kunnen ontwerpers doen om een betere kwaliteit van huisvesting te realiseren en de leefomstandigheden van de kwetsbare burgers van vandaag te verbeteren? In Designing for Precarious Citizens gaan Jeroen van den Eijnde en Jorn Konijn in op deze vragen. Deze publicatie bevat ook ontwerpprojecten van Frank Kolkman, Giuditta Vendrame en Klasien van de Zandschulp.

Lees meer
Letting Art Teach

In deze tweede editie van Letting Art Teach presenteert Gert Biesta een benadering van hedendaagse kunsteducatie door te laten zien welke unieke mogelijkheden de kunsten bieden om in dialoog te zijn met de omringende wereld. Deze benadering van kunsteducatie gaat uit van onderwijzen als een proces van tonen, waarbij de docent aan de leerling laat zien wat er in de wereld goed, belangrijk of betekenisvol kan zijn om aandacht aan te besteden. Aan de hand van de ‘Aktion’ uit 1965 van Joseph Beuys, Hoe men afbeeldingen uitlegt aan een dode haas, waarvan veel afbeeldingen in dit boek zijn opgenomen, maakt Biesta duidelijk hoe dit proces werkt.

Lees meer
Verbeelding

In Verbeelding. Over waarneming en kunst ligt het accent op de relatie tussen verbeelding en kunst, op verbeelding die visuele beelden schept. Een belangrijke rol is in het boek weggelegd voor de achttiende-eeuwse filosoof Immanuel Kant en zijn denken over verbeelding. Kant geeft de verbeelding een centrale plaats in zijn filosofie: zonder verbeelding geen realiteit. Met dit boek over de relatie tussen verbeelding, waarneming en kunst wil Onno Zijlstra ons verleiden tot kijken, opnieuw kijken en nog eens kijken.

Lees meer
Kunst uit noodzaak

Kunst uit noodzaak toont aan de hand van de video's en video-installaties van Mieke Bal aan hoe noodzakelijk het is om van kunst te leren. Verbeelding is ‘denken met, door en in beelden’ en is daarmee net zo belangrijk voor de mens als kennis en verstand. In kunst komt dit alles samen tot een geheel. Naast het eigen werk van Mieke Bal wordt ook een kritisch gesprek aangegaan met beroemde meesterwerken uit het culturele erfgoed.

Lees meer