Download ‘Exploring Seagrass for Sustainable Design’ hier

Exploring Seagrass for Sustainable Design

Door Michelle Baggerman, Marijke Bruggink, Jeroen van den Eijnde, Jolijn Fiddelaers, Conny Groenewegen, Tjeerd Veenhoven

Nu het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt, moet Nederland de komende eeuw op zoek naar nieuwe manieren om met het water om te gaan. In de toekomst zullen de gewassen die we verbouwen en gebruiken veranderen: vooral zoutwatergewassen lijken een groot potentieel te hebben als hulpbronnen en grondstoffen.

Het gebruik van zoutwatergewassen is niet helemaal nieuw, een eeuw geleden had Nederland een bloeiende zeegrasindustrie. De plant heeft een aantal nuttige natuurlijke eigenschappen en de bladeren werden gebruikt om van alles mee te vullen, van kussens en matrassen tot muren en dijken. Niet veel later werd de Zuiderzee ingedamd en ging er een zeeziekte rond, die de Nederlandse zeegraspopulatie vernietigde en de industrie liet instorten.
Tegenwoordig wordt er gewerkt aan het herstel van zeegras in Nederlandse wateren, vanwege de bewezen voordelen van de planten voor de ecosystemen van het water en het vermogen om CO2 af te vangen. Deze inspanningen kunnen worden versterkt als de gunstige eigenschappen van de planten opnieuw worden gebruikt in productontwerpen en onderdeel kunnen worden van een circulaire toeleveringsketen.

In samenwerking met onderzoekers, ontwerpers en ontwerpstudenten verkende het ArtEZ Tactical Design lectoraat de mogelijkheden van zeegras voor duurzame ontwerpen, omdat deze plant ons een aanknopingspunt biedt om te speculeren over hoe we moeten ontwerpen om onze gewenste toekomst te bereiken, waarbij zowel mensen en zeegras kunnen gedijen. Dit onderzoek is samengebracht in een boek dat vrij beschikbaar is als pdf en kan bovenaan deze pagina worden gedownload.

Specificaties
2022, English NUR
Auteur(s) Michelle Baggerman, Marijke Bruggink, Jeroen van den Eijnde, Jolijn Fiddelaers, Conny Groenewegen, Tjeerd Veenhoven
Design Femke Kersten
Pagina's 27 p.
Afmetingen × cm