08 maart 2021

‘Verbeelding’ geselecteerd als een van de Best Verzorgde Boeken

Na verkozen te zijn tot een van de beste 20 filosofieboeken van 2020 door de Socratesbeker is het boek Verbeelding. Over waarneming en kunst door Onno Zijlstra nu ook geselecteerd als een van de 30 Best Verzorgde Boeken door de studentenjury. Het ontwerp van dit boek lag in de handen van De Vormforensen (Annelou van Griensven en Anne-marie Geurink).

De Vormforensen over het ontwerp:

Het boek heeft op de omslag een gefragmenteerde illustratie van een paard (geïnspireerd door het verhaal Het een als het ander van Ali Smith waarmee het boek begint). Door het hele boek zijn ‘snippers’ van de omslag te vinden (geïnspireerd op het gedicht Kruim van Eva Gerlach waarmee het boek opent). Op de achterkant van het boek, is de gehele illustratie van het paard te zien. Het boek wordt omvouwen met twee flappen waarmee het boek letterlijk een kop en een staart krijgt. De intermezzo’s in het boek worden aangegeven door fysieke ezelsoren.

Later dit jaar zal de studentenselectie ook te zien zijn in de jaarlijkse tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Verbeelding

Met dit boek over de relatie tussen verbeelding, waarneming en kunst wil Onno Zijlstra ons verleiden tot kijken, opnieuw kijken en nog eens kijken.

Lees meer